Kopen op de pof

Wanneer jongeren tegenwoordig iets bestellen op internet, laten ze het aankoopbedrag vaak voorschieten door bedrijven als Klarna en Riverty. Als zij die geldschieters vervolgens niet op tijd terugbetalen, krijgen ze al snel te maken met hoge boetes. Veel jongeren komen hierdoor in de problemen.

Bedrijven als Klarna en Riverty maken het expres zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk voor jongeren om dingen te kopen die ze zich eigenlijk helemaal niet kunnen veroorloven. Volgens Merel van Vroonhoven, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, jagen dergelijke bedrijven jonge mensen zo “gewetenloos” in de schulden. Van Vroonhoven wijdde afgelopen zaterdag een column aan dit onderwerp in de Volkskrant. Arjen Lubach heeft zich recent ook kritisch uitgesproken over ‘koop nu, betaal later’-diensten. In zijn programma ‘De Avondshow met Arjen Lubach’ noemde hij Klarna en Riverty een paar weken geleden “bedrijven die rijk worden over de rug van arme mensen.” Hij adviseert jongeren om voortaan geen dingen meer op de pof te kopen. Wij sluiten ons daar volledig bij aan: wie geldproblemen wil voorkomen, kan betaaldiensten als Klarna en Riverty het best zo veel mogelijk vermijden.

Klik hier om de column van Merel van Vroonhoven terug te lezen. Klik hier om de aflevering van ‘De Avondshow met Arjen Lubach’ gratis terug te kijken.